Bagage

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op voor de hoeveelheid bagage die je mag meenemen (aantal koffers, gewicht en afmetingen). Raadpleeg je ticket of doe navraag bij je reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Als je de toegelaten normen overschrijdt, kunnen toeslagen worden gevraagd. Er bestaan beperkingen met betrekking tot de aard en het gewicht van de gratis vervoerde bagage. Overgewicht zal aangerekend worden. Personen die samen reizen mogen hun bagage samen inchecken en zolang het totaal niet boven de toegestane limiet komt van de passagiers samen, kan men het betalen van overgewicht voorkomen.Eventueel kan je overwegen om omvangrijke of zware voorwerpen te versturen als luchtvracht.

* Bij Jetair: de gratis vervoerde bagage per persoon is beperkt tot het gewicht aangeduid op het ticket. Overgewicht zal aangerekend worden door de luchtvaartmaatschappij bij de inscheping. Een valies mag hoogstens 32 kg wegen. Bij Jetairfly mag iedere betalende passagier 20 kg bagage meenemen (kinderen minder dan 2 jaar 10 kg) op korte en middellange afstandsvluchten en 25 kg op lange afstandsvluchten. De bijkomende kosten voor overgewicht, geldig per traject, bedragen: • € 8 per kilo voor de korte en middellangeafstandvluchten; • € 12 per kilo voor Cuba, Dominicaanse Republiek, Jamaica en Mexico (langeafstandsvluchten). Bij andere luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijkende voorwaarden gelden. De vervoerder aanvaardt geen aansprakelijkheid voor waardevolle, breekbare en/of bederfelijke goederen die in de geregistreerde bagage vervoerd worden.

* Bij Thomas Cook: 20 kg bagage en 5 kg handbagage bij Thomas Cook Airlines. Indien je met een andere luchtvaartmaatschappij vliegt, kan je deze informatie terugvinden op je ticketten. Een rolstoel en een kindbuggy behoren tot de extra toegelaten bagage zonder meerprijs.

Er zijn in principe bij regelmatige lijnvluchten twee verschillende systemen voor de bagage die je afgeeft bij de check-in:

* per gewicht: hier mag je een bepaald gewicht aan bagage zonder kosten meenemen.
* per stuk: hierbij mag je een bepaald aantal stuks bagage zonder kosten meenemen.

Per gewicht: dit is de meest voorkomende bagageregeling voor lijnvluchten.

* Gratis bagage:
Doorgaans zijn de volgende regels van toepassing:

* Eerste klasse (First Class): 40 kilogram
* Business klasse (Business Class): 30 kilogram
* Economy klasse (Economy Class): 20 kilogram

* Kinderen:
Kinderen hebben recht op dezelfde hoeveelheid bagage als volwassenen. Baby’s (0-2 jaar), zonder stoel op het vliegtuig, krijgen geen gratis bagage en hebben enkel recht op een opvouwbare buggy.

* Overgewicht:
Overgewicht wordt door de luchtvaartmaatschappij aangerekend bij de check-in. De kosten variëren van 1 tot 1.5% van het hoogste enkele reis tarief per kilogram. Voor een lange afstands vlucht kan dit al vlug oplopen tot meer dan 1000 frank per kilogram overgewicht. Oppassen dus!

* Speciale gevallen:
* Als je een huisdier op een vlucht wilt meenemen, informeer je dan altijd tevoren bij je reisagent of de airline. Huisdieren vallen niét onder ‘normale’ bagage. Er gelden speciale regels qua prijs en ‘verpakking’.
* Ski- en golfmateriaal mogen worden meegerekend in de normaal toegelaten bagage. Bij overgewicht gelden er voor deze items echter aparte regels.

Stuks Systeem (Piece-concept): Dit systeem wordt voornamelijk toegepast op vluchten naar, in en via de Verenigde Staten en Canada.

* Gratis bagage:
De reglementering variëert naargelang de boekingsklasse:

* Eerste klasse: 2 stuks bagage waarbij het totaal van de drie dimensies niet meer is dan 158 cm (62 inches) per koffer.
* Business klasse: zie Eerste klasse; de regels zijn dezelfden.
* Economy Klasse: 2 stuks bagage waarbij het totaal van de drie dimensies niet meer is dan 158 cm (62 inches) per koffer èn waarbij de totale afmetingen van de twee bagagestukken samen de 273 cm (107 inches) niet overschrijdt.

* Maximum gewicht:
Het maximum gewicht per koffer is 32 kg (70lb), behalve binnen Noord America waar dit 23 kg (50lb) is. Kinderen hebben recht op dezelfde hoeveelheid gratis baggage als een volwassene. Baby’s (-2 jaar), zonder stoel, hebben recht op 1 stuk bagage waarvan de drie dimensies de 115 cm (45inches) niet overschrijden, plus een volledig opvouwbare buggy.

* Speciale gevallen, die als standaardbagage mogen worden beschouwd: Volgende zaken mogen, ongeacht hun reële afmetingen, beschouwd worden als 1 stuk baggage van 135 cm (53 inches):

* een slaapzak
* een rugzak
* een ski-uitrusting: 2 skis + skistokken + skischoenen
* een golfuitrusting: zak, clubs en 1 paar golfschoenen
* een plunjezak
* een degelijk verpakte fiets
* een paar standaard water skis of één slalom ski
* degelijk verpakt visgerief met niet meer dan twee vislijnen met roulette, een net, een paar laarzen en een ‘korf’.
* om het even welk draagbaar muziek instrument niet groter dan 100cm (39 inches) lengte.

* Teveel bagage: In tegenstelling tot bij het bagagesysteem per gewicht, is afwijken van de stuksregelementering niet iets dat heel simpel kan worden becijferd. Het bedrag dat voor een teveel aan bagage betaald dient te worden, is afhankelijk van verschillende factoren: plaats en land van vertrek; plaats en land van bestemming en, in een aantal gevallen, de airline waarmee je reist.

Geef een reactie